You are currently viewing Kako kraj 2G i 3G mreže utiče na transportnu logistiku?
4g lte mreza

Kako kraj 2G i 3G mreže utiče na transportnu logistiku?

Progresivni napredak tehnologije poslednjih decenija stvorio je jaz između korišćenja nove i već zastarele opreme. Problem današnjice više nije dostupnost inovacijama već ići u korak sa njima, implementirati ih u svakodnevni život i poslovanje. 

Uvođenje 5G mreže već dovelo je do rasprava o 6G mreži, a to znači da ima sve manje prostora za starije tehnologije koje polako ispadaju iz spektra masovnog korišćenja. 

Zbog toga što se 2G i 3G gase u korist 4G mreže, problem kompatibilnosti između telefona i mreža mogu dovesti do toga da krajnji korisnici ne mogu da primaju glasovne ili SMS poruke, uključujući i hitne pozive. Konekcija sa internetom takođe neće biti omogućena, stoga će se prekinuti i komunikacija neophodna za upravljanje voznim parkom. 

Međutim, ovo ne moraju nužno biti loše vesti. Evo kako da spremni dočekate kraj jedne generacije i ovu tranziciju iskoristite kao prednost u biznisu. 

Tabela sadržaja

 1. Koje su razlike između 1G, 2G, 3G, 4G i 5G?
 2. 1G mreža
 3. 2G mreža
 4. 3G mreža
 5. 4G mreža
 6. 5G mreža
 7. Zašto se gase 2G i 3G?
 8. Koje su prednosti tranzicije voznog parka na 4G?

Koje su razlike između 1G, 2G, 3G, 4G i 5G?

Pre nego što objasnimo benefite prelaska na 4G, podsetimo se na kratko razvoja generacija mobilnih mreža i koje su njihove glavne razlike. 

1G mreža

1G označava prvu generaciju mobilnih mreža kreirane da obezbede osnovne usluge telefonskog poziva. 1G mreže uvedene su u mnogim delovima sveta kroz različite analogne tehnologije, a maksimalna brzina 1G mreže bila je 2.4 Kbps.

2G mreža

Mobilni telefoni su dobili svoju prvu veliku nadogradnju kada su prešli sa 1G na 2G mobilnu mrežu. Glavna razlika između ova dva sistema mobilne telefonije je u tome što su radio signali koje koristi 1G mreža analogni, dok su 2G mreže digitalne. I u tome što korisnici više nisu imali antenu na svom telefonu, između ostalog. 

Pored standardnih poziva, 2G mreža je ponudila neke mogućnosti koje i danas imamo, kao što su tekstualne poruke (SMS), multimedijalne poruke (MMS) i pozivi na čekanju. 2G mreže su započele ranih 1990-ih i uvedene su u svetu kroz različite digitalne tehnologije, uključujući GSM. Maksimalna brzina 2G mreže je 50 Kbps ili 1 Mbps.

3G mreža

3G je generacija koja je postavila standarde bežične tehnologije koju svi volimo – surfovanje po internetu, preuzimanje video zapisa, deljenje fotografija i druge opcije koje svakodnevno koristimo. Komercijalno je uvedena 2001 godine, a cilj ove mreže bio je da se omogući veći kapacitet podataka, podrži širi spektar aplikacija i poveća prenos podataka po nižoj ceni. Takođe, pametni telefoni sa 3G podrškom pomogli su razvoju mobilnih internet stranica i aplikacija. 

3G standard koristi novu tehnologiju zvanu UMTS kao svoju osnovnu mrežnu arhitekturu. Ova mreža kombinuje aspekte 2G mreže sa nekim novim tehnologijama i protokolima kako bi pružila znatno bržu brzinu prenosa podataka. Prosečna brzina prenosa podataka sa UMTS je oko 384 Kbps, a najmanje mora biti 200 Kbps da bi se nazvalo 3G servisom. 

4G mreža

4G označava četvrtu generaciju mobilnih mreža koje predstavljaju mreže samo za prenos podataka, omogućeno od strane LTE tehnologije (Long term evolution). 4G mreže koriste komutaciju paketa da ponude glasovne pozive i tekstualne poruke zasnovane na IP-u pored mobilnih podataka velike brzine. 

Imajte u vidu da 3G telefon ne može da komunicira preko 4G mreže, ali novije generacije su uvek dizajnirane da bude kompatibilne unazad, tako da 4G telefon može da komunicira preko 3G i 2G mreže. 

5G mreža

5G je generacija koja je još uvek u razvoju, a čija je namera da poboljša 4G znatno bržim prenosom podataka, boljom komunikacijom između uređaja i većom pokrivenošću mreže. Maksimalna brzina 5G mreže treba da dostigne čak 35,46 Gbps, što je preko 35 puta brže od 4G mreže

Zašto se gase 2G i 3G?

Tehnologija napreduje brže nego što možemo da je usvojimo, pa tako i zastarela oprema gubi mogućnost sinhronizacije sa istom. Globalno, operateri ukidaju 2G i 3G kako bi oslobodili prostor za usvajanje budućih generacija 4G i 5G tehnologije. 

Ali koliko je daleko ta budućnost?

Kao što smo rekli, već je počela. Prva zemlja koja je potpuno isključila 2G bio je Japan, koji su sledili Australija (2018), Tajvan (2017) i Singapur (2017), a 22 zemlje u Evropi su, ili isključile 2G, ili paniraju to da urade. 

Kao i kod bilo koje disruptivne tehnologije, LTE je nadmašio očekivanja dobivši punu podršku od provajdera mobilnih mreža zbog svoje popularnosti među potrošačima i kompanijama. Neki provajderi su već ugasili svoje tornjeve 2G mobilne mreže i podršku za istu, dok su drugi počeli otvoreno da razgovaraju o svojim planovima tranzicije. Iako se ne govori o nekom zvaničnom roku, u Evropi najavljuju da će 3G potpuno ugasiti do 2025 godine.

Poslovi čije se funkcionisanje zasniva na primeni uvezanih uređaja preko interneta, kao što je vaša konekcija u voznom parku, moraju se prilagoditi budućnosti. Morate reagovati sada, s obzirom na vreme koje je potrebno za testiranje novih opcija povezivanja, kao i zamenu svih uređaja. 

Koje su prednosti tranzicije voznog parka na 4G?

Prelazak na LTE mrežu će ujedno pomoći da vaš biznis postane sigurniji, ekonomičniji efikasniji. U složenim industrijama koje zahtevaju veliku količinu sredstava i podataka sinhronizacija preko interneta je esencijalna za poslovanje. 

Razlog za to je što povezani ekosistemi omogućavaju praćenje vozila i procesa isporuke, pomažući da se obezbedi blagovremen transport na udaljene lokacije, bez obzira na vrstu transportne robe.

Postoje četiri stubova povezanog ekosistema u logistici:

 • Komunikacioni sistem
 • Praćenje lokacije
 • Praćenje lanca snabdevanja
 • Zaštita robe

Svaki od ovih segmenata zavisi od dobre konekcije, a 4G je 2500 puta brži, podržava inovativne usluge и radiće na budućim generacijama koje će se neminovno pojaviti.

E-Box Logistic je tu za vas da nesmetano uradi tranziciju globalnih operacija voznog parka na 4G, i unapredi vaše poslovanje već danas! Kontaktirajte nas na broj telefona +381 60 352 2009, putem email adrese office@e-boxlogistic.net ili nas posetite u Beogradu, Veljka Dugoševića 54.