You are currently viewing GPS: Prekretnica u kamionskom transportu
GPS u kamionskom transportu

GPS: Prekretnica u kamionskom transportu

U eri digitalne transformacije, svet transporta i logistike neprestano evoluira pod uticajem tehnoloških dostignuća. Međutim, retko koja inovacija je ostavila tako dubok i trajan otisak kao Globalni pozicioni sistem (GPS). 

Ova sofisticirana tehnologija ne samo da je preoblikovala način na koji sprovodimo kamionski transport, već je postavila temelje za jednu dinamičniju i efikasniju industrijsku budućnost. U narednim redovima, povešćemo vas na fascinantno putovanje kroz vreme, istražujući nastanak, evoluciju i revolucionarni uticaj GPS-a na savremeni svet kamionskog prevoza.

Tabela sadržaja

 1. Istorijat i evolucija GPS uređaja
 2. Prvi koraci: telematika i elektronsko praćenje
 3. Razvoj GPS tehnologije
 4. Kompjuterska tehnologija i internet
 5. Rana upotreba GPS-a
 6. GPS navigacija i kamionski transport
 7. Glavne prednosti GPS praćenja

Istorijat i evolucija GPS-a u kamionskom transportu

GPS tehnologija, koja je danas nezaobilazna u našoj industriji, ima zanimljive korene. Od svojih skromnih početaka do danas, GPS je prešao put od vojne tehnologije do svakodnevne potrošačke elektronike. Da li možete da zamislite kako prelazite duge rute bez pomoći GPS-a?

Prvi koraci: Telematika i elektronsko praćenje

Davne 1974. godine, pre nego što je GPS postao standard, razvijale su se osnove telematike za vožnju. Američka automobilska industrija, predvođena proizvođačima poput Forda, Chryslera i General Motorsa, počela je koristiti elektronski proces za katalogizaciju novih automobila. 

Kroz elektronsku komunikaciju između glavnih računarskih sistema, narudžbine su obrađivane, a izveštaji o statusu vozila generisani su uz pomoć kompjuterske tehnologije. Ovo je bio početak praćenja flote.

Definisanje termina: Telematika

Pojam „telematika“ počeo je da dobija na značaju tokom 1970-ih, preciznije 1978. godine. U Francuskoj je ovaj termin oblikovan kako bi opisao upotrebu telekomunikacionih sistema za prenos podataka. 

Međutim, šira prepoznatljivost i praktična primena telematike u Evropi usledila je tek u sledećoj deceniji, kada je Evropska ekonomska zajednica pokrenula istraživanja o mogućnostima primene telematike u cilju povećanja bezbednosti vozača. Dodatno, istraživana je i potencijalna uloga telematike u smanjenju ekološkog otiska vozila.

Razvoj GPS tehnologije

Godina 1978. označava važan trenutak u razvoju GPS-a, kada je lansiran eksperimentalni Block-I satelit. U narednih sedam godina, sve do 1985, dodatnih 10 takvih satelita je poslato u svemir kako bi se dalje razvijala ova tehnologija, jer je u svojim počecima operativnost GPS-a bila ograničena zbog nedostatka satelita.

Nakon uspešnog lansiranja poslednjeg u nizu od 24 satelita 1994. godine, GPS sistem je 1995. godine priznat kao potpuno operativan.

Kompjuterska tehnologija i Internet: Otvorena vrata za široko praćenje vozila

Tokom 1980-ih i 1990-ih, razvoj i široka dostupnost ličnih računara, zajedno sa sve većom popularnošću interneta, doprineli su tome da telematički sistemi za upravljanje flotama postanu znatno pristupačniji. 

1982. godine, kompanija specijalizovana za upravljanje flotama, ARI, predstavila je pionirsko rešenje u obliku prvog online sistema za upravljanje održavanjem flote.

Rana upotreba GPS-a

Dok je prvobitna namena GPS tehnologije bila usredsređena na vojne potrebe, 1996. godine došlo je do prekretnice. Tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Bil Klinton, prepoznao je univerzalni potencijal ovog sistema i odlučio da ga učini dostupnim za civilne svrhe. 

Zahvaljujući toj odluci, GPS je postao široko rasprostranjena tehnologija, a menadžeri flota brzo su uvideli njene brojne prednosti, posebno kada je reč o praćenju vozila.

GPS navigacija i kamionski transport

GPS tehnologija je postala dostupna 1993. godine komercijalnim vozačima, kada su dobili priliku da je koriste za precizno mapiranje svojih ruta. Do sredine 2000-ih, funkcionalnost GPS navigacije proširila se prema sistemima za praćenje vozila, što je bilo omogućeno napretkom u oblasti mašinske komunikacije (M2M), pretečom Internet of Things (IoT).

Glavne prednosti GPS praćenja vozila

Ovde su neke od najznačajnijih prednosti koje GPS praćenje donosi industriji transporta:

 • Следене през реално време: Omogućava logističkim kompanijama trenutno lociranje vozila, čime se olakšava upravljanje isporukama i reagovanje na nepredviđene okolnosti.
 • Poboljšanje performansi vozača i sigurnost na putu: Prateći vožnju, kompanije mogu edukovati vozače o sigurnijoj i efikasnijoj vožnji.
 • Analiza troškova i optimizacija resursa: Praćenje omogućava kompanijama da analiziraju potrošnju goriva i druge troškove, te da optimizuju rute i smanje nepotrebne troškove.
 • Povećanje efikasnosti operacija: GPS praćenje pomaže u optimizaciji rada flote, smanjujući vreme čekanja i povećavajući produktivnost.
 • Smanjenje administrativnih resursa i papira: Digitalni podaci smanjuju potrebu za ručnim unosom informacija, što štedi vreme i resurse.
 • Pružanje izvanredne usluge korisnicima: Mogućnost informisanja klijenta o tačnom vremenu isporuke povećava zadovoljstvo korisnika.
 • Smanjenje rizika od krađe: Uz GPS, moguće je brzo locirati ukradeno vozilo i vredan teret, što povećava šanse za njihovim povraćajem.

Saznajte više o benefitima GPS praćenja vozila za transportnu logistiku klikom na link.

Savremeno praćenje vozila i pogled u budućnost

U prvim decenijama 21. veka, mobilna tehnologija je znatno doprinela evoluciji GPS navigacije, omogućujući praćenje vozila preko aplikacija. Spajanje telematike s naprednim tehnologijama, kao što su sistemi za optimizaciju ruta, podiglo je standard u upravljanju komercijalnim vozilima. 

Danas, prevoznici raspolažu mnoštvom tehnologija za praćenje, uključujući Cellular, WiFi, Bluetooth i ostale.

Međutim, prava transformacija tek dolazi. U budućnosti, GPS praćenje će se sve više integrisati sa tehnologijama poput Interneta stvari, veštačke inteligencije (AI) i analitike velikih podataka. Ova sinergija obećava još preciznije uvide i bolju optimizaciju logističkih operacija. 

Kontinuirani tehnološki napredak sugeriše da će nadolazeće godine doneti revolucionarne promene s ciljem povećanja efikasnosti, sigurnosti i održivosti u kamionskom prevozu.

Navigacija ka uspehu: GPS praćenje uz E-Box Logistic

U doba sveprisutne digitalizacije i tehnološke evolucije, GPS praćenje nije više puka privilegija; to je postalo nezamenjivo sredstvo za industriju transporta i logistike. Pruža kompanijama mogućnost praćenja, analize i optimizacije poslovnih procesa, čime se ostvaruju smanjeni operativni troškovi, povećana produktivnost i unapređenje kvaliteta usluge za klijente.

E-Box Logistic sa osvedočenim razumevanjem prepoznaje snagu GPS praćenja i afirmiše se kao ključni igrač u sektoru pružanja ovakvih rešenja. Naša nepokolebljiva posvećenost inovacijama i duboko stručno znanje obezbeđuju da vaša kamionska flota ne samo da bude sigurna, već i efikasna i sposobna za izazove tržišne konkurencije.

Ukoliko ste voljni da iskoristite prednosti GPS praćenja i podignete standard vašeg poslovanja, toplo vam preporučujemo da kontaktirate tim E-Box Logistic. Bez obzira da li tražite detaljne informacije ili želite da zakažete konsultativni sastanak radi razmatranja vaših specifičnih zahteva, naša ekipa je tu da pruži podršku.

Email: office@e-boxlogistic.net

Telefon: +381 60 352 2009

Adresa: Veljka Dugoševića 54, Beograd