You are currently viewing Kako da otvoriš firmu za transport?
Kako da otvoris firmu za transport

Kako da otvoriš firmu za transport?

Najnoviji podaci ukazuju na to da je u Srbiji registrovan veliki broj prevoznih firmi, što ovaj sektor svrstava među najpopularnija zanimanja u zemlji. Domaći preduzetnici vide veliku priliku za ostvarivanje značajne zarade, pogotovo kada je reč o međunarodnom drumskom prevozu.

Agencija za privredne registre saopštila je da se na početku 2023. godine u registru nalazi 435.257 registrovanih privrednika, što predstavlja porast od 20.552 subjekata u odnosu na početak 2022. godine, a drumski prevoz tereta je među najrasprostranjenijim delatnostima.

Međutim, pre nego što se upustiš u preduzetništvo u ovoj oblasti, važno je da budeš svestan da ovaj posao fizički zahtevan, da oduzima mnogo vremena i da traži poznavanje srpskih i evropskih zakona. Nasuprot tome, dobra vest je da ti nije neophodan veliki kapital da pokreneš firmu za transport. Sastavili smo nekoliko korisnih saveta koji mogu da ti pomognu pri otvaranju sopstvene transportne firme u ovom članku, stoga saznaj sve u redovima koji slede.

Registracija u APR

Registraciju firme u Agenciji za privredne registre (APR) možeš da jednostavno obaviš posle donošenja odluke o tome da li ćete poslovati kao preduzetnik ili kao d.o.o.

Nakon podnošenja prijave za registraciju, potrebno je oko pet dana da dobiješ rešenje. Sa rešenjem možeš prvo da izradiš pečat, a potom i da otvoriš račun u banci. Ceo proces ne bi trebalo da traje duže od nedelju dana. Takođe, preporučljivo je da se konsultuješ sa knjigovođom pre donošenja finalnih odluka.

Licenca

Ukoliko razmišljaš o bavljenju prevozom tereta u domaćem ili međunarodnom drumskom saobraćaju, imaj u vidu da su sve firme koje obavljaju ovu vrstu delatnosti u skladu sa zakonom moraju da podnesu zahtev Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kazne za obavljanje prevoza bez licence su visoke i kreću se u rasponu od 80.000 do 800.000 dinara, pa je stoga važno da se pridržavaš zakona u svom poslovanju.

Sa licencom za javni prevoz tereta u domaćem drumskom saobraćaju, imaćeš pravo da obavljaš prevoz ne samo u Srbiji, već i u susednim državama sa kojima postoje međunarodni bilateralni ugovori i drugi akti kojima je predviđen prevoz robe bez dozvole.

Ako poseduješ licencu za prevoz u međunarodnom drumskom saobraćaju, moći ćeš da obavljaš prevoz van teritorije Republike Srbije. Takođe, nadležno Ministarstvo je na svom sajtu postavilo je relevantne pravilnike i uredbe vezane za prevoz tereta.

Ukoliko želiš da saznaš više o dokumentaciji za međunarodni transport robe, klikni na link.

Odredi vrstu robe i karakteristike vozila

Kada planiraš svoj transportni biznis, važno je da unapred odrediš vrstu robe koju ćeš prevoziti.

Ovo će ti pomoći u određivanju budžeta, formiranju i razvoju firme. Pokušaj da dođeš do podataka o tome koja roba se najčešće prevozi i gde, s ciljem da uputiš svoj posao ka pravom smeru.

Precizno definiši koliko vozila i koji tipovi vozila su ti potrebni za obavljanje svih vrsta poslova. To će pomoći da jasnije predstavite svoj poslovni plan kada aplicirate za pozajmicu ili kredit.

Angažovanje vozača

Ne rizikuj sa vozačima koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije, odnosno koji ne poseduju profesionalne dozvole i sertifikate za upravljanje kamionima i teretnim vozilima. Angažovanje vozača koji nisu zakonski ovlašćeni da obavljaju ovu vrstu posla može firmi prouzrokovati ozbiljne probleme. Zakon će smatrati firmu odgovornom za postupke takvog vozača, jer je zaposlila nekvalifikovanog radnika koji nije položio potrebne testove.

Profesionalni vozači

Profesionalni vozači, licencirani za međunarodni transport, u obavezi su da prođu obuku i polažu stručni ispit kako bi dobili CPC – sertifikat o stručnoj kompetentnosti. Oni posle završene obuke dobijaju code 95 sa kojim stiču pravo da upravljaju kamionima i autobusima u Evropskoj uniji. Sledeći kvalifikacioni uslovi su obavezni za sve profesionalne vozače od 2020. godine:

  • Vozačka dozvola sledećih kategorija; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE
  • Vozačka dozvola stečena posle 1. januara 2020. godine
  • Položen stručni ispit Agencije za bezbednost saobraćaja
  • CPC ovlašćene AMSS ekspoziture
  • Završena obavezna obuka Centra za obuku vozača

Osiguranje

Ukoliko se bavite transportom vredne robe, postoji rizik da nešto pođe po zlu, što može dovesti do ozbiljnih finansijskih posledica. Zbog toga je važno da obezbedite adekvatno osiguranje za vašu robu koje će vas zaštititi u slučaju nezgode ili drugih neželjenih događaja. 

Jedna od bitnih stavki pri osiguranju robe je osiguranje od odgovornosti u saobraćaju (CMR), koje može biti od velike koristi u slučaju štete ili gubitka. Obično se količina osiguranja obračunava po kilogramu robe koja se transportuje. Uz to, pametan potez je osigurati i vozilo (kasko), kao i samu robu (kargo).

Zaključak

Brojne uspešne kompanije koje posluju danas su počele sa jednim ili dva kamiona, pa vremenom izgradile svoj biznis. Međutim, iako sad znaš kako da otvoriš firmu za transport, u startu može da bude teško da pronađeš stalne klijente koji će koristiti tvoje usluge. Upravo tu platforma TIMOCOM može da pomogne, koja nudi najveću berzu tereta u Evropi.

Najvažnije stavke su obezbeđivanje neophodnih licenci i angažovanje profesionalnih vozača sa iskustvom. Uz to, registracija firme u APR je još jedan obavezan korak, posle čega možeš da se posvetiš izboru vrsta roba i pronalaženju stalnih klijenata.