You are currently viewing Kako funkcionišu putarine u EU?
Kako funkcionišu putarine u EU

Kako funkcionišu putarine u EU?

Putarine u EU predstavljaju jednu od ključnih tema u transportnoj industriji, koja je usko povezana sa kamionskim transportom robe – jednim od osnovnih i najzastupljenijih načina prevoza robe širom Evrope. Ovaj način transporta zahteva velika ulaganja u putarine kako bi prevoznici i proizvođači osigurali da imaju pristup dobro održavanim i bezbednim putevima. 

Međutim, visoki troškovi putarina i neujednačene cene izazivaju mnoge kontroverze u ovoj oblasti. Stoga, u ovom članku ćemo se osvrnuti na putarine zemalja u EU i istaći najbitnije informacije koje su od značaja za prevoznike. 

Osim toga, pomenućemo i ključne inicijative i projekte koji su usmereni ka unapređenju regulative u vezi sa putarinama u EU, kao što je EETS. Takođe ćemo istaći i neke od glavnih izazova sa kojima se prevoznici suočavaju u vezi sa naplatom putarina.

Nijedan autoput nije isti: Šta treba znati o naplati putarina u Evropi?

Kada je reč o putarinama za kamionski transport robe, važno je naglasiti da se isti sistem naplate ne primenjuje na svim autoputevima u evropskim zemljama. Štaviše, postoje i značajne razlike u visinama putarina, kao što i u određenim državama postoje posebne doplate za tunele, prolaze, i mostove.

Kako bi se unapredila efikasnost transporta i poboljšala konkurentnost kamionskog transporta robe u Evropi, inicijative kao što je EETS (Elektronski sistem naplate putarina) predstavljaju značajan korak napred. EETS omogućava jedinstveni sistem naplate putarina za prevoznike, bez obzira na to u kojim zemljama EU se vozači nalaze.

Stoga, kamionski prevoznici treba da imaju jasan uvid u regulativu i prakse vezane za naplatu putarina u različitim državama EU kako bi se adekvatno pripremili i izbegli nepotrebne troškove i visoke kazne za nepoštovanje pravila.

Zemlje koje su deo GNSS domena

GNSS (Global Navigation Satellite System) domen se odnosi na zemlje koje koriste GNSS tehnologiju za naplatu putarine u transportu robe, što uključuje satelitsko pozicioniranje vozila i naplatu putarine na osnovu pređenih kilometara.

Evo primer država koje su deo GNSS domena:

Nemačka 

Nemačka je jedna od najznačajnijih destinacija i ruta u Evropi kada su u pitanju prevoz i naplata putarine za teretna vozila. Teretna vozila teža od 7,5 tona dužna su da plate putarinu za korišćenje puteva širom zemlje, a stope putarine se zasnivaju na pređenoj kilometraži i broju osovina vozila, kao i emisionoj klasi. 

Nemačka je takođe deo EETS-a, što znači da je dostupna interoperabilnost između različitih sistema naplate putarine u Evropi.

Belgija

Belgija je takođe važan transportni domen u Evropi i deo EETS-a, a teška teretna vozila preko 3,5 tone moraju platiti korišćenje Viapass Belgijskih putarina i tunela Liefkenshoek. Putarine se naplaćuju na osnovu pređenih kilometara i postoje tri regije u belgijskoj naplatnoj mreži: Valonija, Flandrija, i urbano područje Brisela. 

Cene zavise od tipa vozila, klase emisije i Viapass regije, a obavezno je imati ispravan OBU u kamionu u svakom trenutku.

Švajcarska

Švajcarska je poznata po svojoj vinjeti Leistungsabhangige Schwerverkehrsabgabe (LSVA), koja se odnosi na teška vozila preko 3,5 tone koja putuju kroz zemlju. Sistem naplate putarine je zasnovan na pređenoj kilometraži, a tarife zavise od emisione klase i ukupne mase vozila. LSVA vinjete su neprenosive i mogu važiti od jednog dana do godinu dana.

Poljska

Poljska je takođe GNSS domen i naplaćuje putarinu za teška teretna vozila teška preko 3,5 tone na osnovu pređene kilometraže. Stope putarine određuju se prema vozilu i klasama emisije.

Češka Republika 

Češka Republika naplaćuje putarinu na osnovu pređene kilometraže, a sva vozila teža od 3,5 tone podležu plaćanju putarine. Tarife se zasnivaju na tipu vozila, broju osovina, težini, i klasi emisije.

Slovačka 

Slovačka naplaćuje putarinu za kamione veće od 3,5 tone preko Sky Toll onboard jedinice, a svi veći autoputevi u Slovačkoj podležu naplati putarine. Sistem naplate putarine u Slovačkoj zasniva se na udaljenosti, a slovačke putarine zavise od klase vozila i klase emisije.

Mađarska: 

Mađarska takođe naplaćuje korišćenje autoputeva u zemlji za sva vozila teža od 3,5 tone na osnovu pređene kilometraže.

Zemlje koje su deo DCRS domena

DSRC domen zemalja odnosi se na skup zemalja koje koriste DSRC (Dedicated Short-Range Communications) tehnologiju za naplatu putarine. Ova tehnologija omogućava bežični prenos podataka između vozila i putarine na kratkim udaljenostima. 

DSRC domen uključuje nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Francusku, Španiju, Portugal, Italiju, Austriju, i Sloveniju. Sve navedene zemlje sem Slovenije su deo EETS-a. Takođe, i Norveška je uključena u DCRS domen, iako nije deo Evropske unije.

Evo nekih zanimljivih informacija o ovim zemljama:

Francuska

U Francuskoj, kompanije za naplatu putarine precizno izračunavaju putarinu na osnovu pređene kilometraže, broja osovina vozila i nivoa emisije. Za tu svrhu, sva teretna vozila teška preko 3,5 tone moraju imati ugrađenu jedinicu za naplatu putarine, kao što je naš E-Box uređaj.

Španija

Španija se može pohvaliti najdužom mrežom autoputeva u Evropi. Putarina se naplaćuje na osnovu pređene udaljenosti za vozila preko 3,5 tone, a španske kompanije za naplatu putarine koriste najnoviju tehnologiju za izračunavanje putarine na osnovu broja osovina vozila i nivoa emisije.

Португалија

Portugalska naplata putarine zahteva da teretna vozila teška preko 3,5 tone koriste napredni uređaj za plaćanje. Putarina se obračunava na osnovu pređene kilometraže, dok se stope putarine precizno izračunavaju na osnovu broja osovina vozila i nivoa emisije.

Italija

U Italiji, putarine se naplaćuju na putevima sa naplatom putarine za sva vozila. Putarina se obračunava na osnovu klase vozila i nivoa emisije.

Slovenija

Slovenija naplaćuje putarine za teška vozila teža od 3,5 tona, a cene putarine zavise od pređene udaljenosti i klase emisije vozila, kao i broja osovina.

Austrija

Austrija je destinacija mnogih teretnih vozila koja prevoze robu duž njenih autoputeva i brzih puteva. Stoga, teretna vozila teža od 3,5 tone koja se voze njihovim putevima moraju platiti putarinu koja se određuje na osnovu broja osovina i EURO emisije.

Norveška

Sva vozila teža od 3,5 tone moraju da plaćaju putarinu u Norveškoj, a to se može učiniti korišćenjem OBU napredne jedinice. Cene putarine se određuju prema klasi vozila, a upotreba OBU-a omogućava snižene stope za putarine.

A šta je sa putarinama u ostalim zemljama? 

U ovom delu ćemo se osvrnuti na sledeće države i videti kako kod njih funckionišu naplate:

Grčka, Severna Makedonija, i Albanija 

U Grčkoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji putarine se naplaćuju na osnovu pređenih kilometara i odnose se na sva vozila. Za putovanje kroz ove zemlje potrebno je koristiti posebne TAG uređaje koji omogućavaju plaćanje putarine u pre-paid i post-paid režimu. 

E-Box Logistic Beograd je firma koja obezbeđuje TAG uređaje i vrši naplatu putarine za ove zemlje, olakšavajući tako putovanje za vozače teretnih vozila.

Bugarska 

Sva vozila koja se kreću putem u Bugarskoj moraju platiti putarinu, a cene zavise od klase emisije vozila, broja osovina, bruto težine, odabrane rute i datuma putovanja.

Ujedinjeno Kraljevstvo (Engleska, Škotska, Vels, Severna Irska)

Kamioni težine preko 12 tona koji se kreću autoputevima u Ujedinjenom Kraljevstvu podležu naplati putarine. Kamioni koji su registrovani u Velikoj Britaniji su izuzeti od ove naplate. Cena putarine zavisi od emisije vozila, broja osovina, ukupne mase i trajanja vinjete.

Švedska, Danska, Holandija, i Luksemburg

Svi kamioni težine preko 12 tona koji putuju kroz Holandiju, Luksemburg, Dansku i Švedsku moraju imati elektronsku Eurovinjetu za plaćanje putarine. Vinjete su vremenski ograničene i dostupne u trajanju od jednog dana do jedne godine. Cena putarine zavisi od emisije vozila, broja osovina i trajanja vinjete.

EU putarine: zaključak

Kao što smo već napomenuli, putarine u EU su jedan od ključnih faktora koji utiču na konkurentnost kamionskog transporta robe. Međutim, osim problema sa neujednačenim cenama i nepravednom konkurencijom, postoje i druge teškoće sa kojima se prevoznici suočavaju.

Jedna od njih je problem gužvi i zastoja na putevima i granicama, što može značajno uticati na vreme isporuke robe. Pored toga, postoje i specifične regulative koje prevoznici moraju da poštuju, poput ograničenja brzine i odmora vozača. Ova pravila se razlikuju od zemlje do zemlje, što može dovesti do dodatnih troškova i kašnjenja.

Međutim, i pored svih izazova, kamionski prevoz ostaje jedan od najefikasnijih načina prevoza u Evropi. U skladu sa tim, postoji velika potreba za unapređenjem regulative u vezi sa putarinama i transportom robe, kako bi se olakšao prevoz i povećala njegova efikasnost. To bi, između ostalog, uključivalo i harmonizaciju cena putarina i stvaranje jedinstvenog sistema regulative za prevoz robe po Evropi.