You are currently viewing Transport robe iz Kine – 4 prednosti i mana ovog popularnog trgovanja
transport robe iz kine

Transport robe iz Kine – 4 prednosti i mana ovog popularnog trgovanja

Kina je globalna proizvodna sila, a mnoge kompanje i trgovci pojedinci širom sveta nabavljaju svoje proizvode od kineskih dobavljača. Efikasni proizvodni procesi i transport robe iz Kine je ključan za međunarodnu trgovinu i upravljanje lancem snabdevanja. 

Međutim, ako planirate transport robe iz Kine morate imati u vidu ne samo prednosti, već i mane koje mogu da ugroze vaše poslovanje. U nastavku teksta saznajte kako maksimalno da iskoristite benefite trgovanja sa kineskim distributerima, kao i na šta da obratite pažnju kako biste minimizirali rizik!

Tabela sadržaja

 1. Prednosti transporta robe iz Kine
 2. Nisu potrebna velika ulaganja
 3. Raznovrsni asortiman proizvoda
 4. Veliki kapacitet proizvodnje
 5. Mane transporta robe iz Kine
 6. Duže vreme čekanja na transport robe iz Kine
 7. Poremećaji lanca snabdevanja
 8. Izazovi u kontroli kvaliteta robe
 9. Otežana komunikacija jezičkom barijerom

Prednosti transporta robe iz Kine

Počećemo sa prednostima, odnosno zašto biste trebali da razmislite o transportu robe iz Kine. Prevoz robe iz Kine nudi nekoliko značajnih prednosti za globalnu trgovinu koje možete iskoristiti bilo da ste kompanija ili pojedinac, a ovo su četiri glavna benefita. 

Nisu potrebna velika ulaganja

Kina je poznata po svojim isplativim proizvodnim kapacitetima. Ogromna mreža dobavljača, fabrika i kvalifikovane radne snage u zemlji omogućava kompanijama da proizvode robu po konkurentnim cenama, što je čini atraktivnom opcijom za kompanije i pojedince koji trguju širom sveta.

Korišćenjem isplativosti proizvodnje u Kini, možete optimizovati svoje proizvodne troškove i ostati konkurentni na globalnim tržištima, doprinoseći na taj način poboljšanju profitnih marži i ukupnom rastu poslovanja.

Jedan od primarnih razloga zašto je proizvodnja u Kini isplativa su niži troškovi rada u poređenju sa mnogim drugim zemljama. Kina ima veliku i kvalifikovanu radnu snagu, što omogućava fabrikama da proizvode robu po nižoj ceni po jedinici. 

Raznovrsni asortiman proizvoda 

Kina je centar za proizvodnju najrazličitijih proizvoda, od elektronike i tekstila do mašina i robe široke potrošnje. Kompanije i pojedinci trgovci imaju pristup širokom spektru proizvoda kako bi zadovoljila svoje specifične potrebe i zahteve tržišta.

Kineski proizvođači se ističu kako u masovnoj proizvodnji tako i u prilagođavanju (personalizovanju) proizvoda. Za kompanije koje zahtevaju velike količine standardizovanih proizvoda, kineske proizvodne mogućnosti mogu efikasno da zadovolje potražnju. Istovremeno, fleksibilnost prilagođavanja i personalizacije proizvoda omogućava trgovcima da prilagode artikle specifičnim tržišnim preferencijama i brendiranju.

Veliki kapacitet proizvodnje

Kao što smo već pomenuli u tekstu iznad, kineski proizvodni kapaciteti su neuporedivi, omogućavajući kompanijama efikasno ispune zahteve proizvodnje velikih razmera. Bilo da se radi o malim količinama ili velikim porudžbinama, kineski proizvođači mogu da prihvate najrazličitije količine proizvodne porudžbine.

To je zato što kompanije u Kini imaju pristup specijalizovanim dobavljačima-klasterima. Klasteri dobavljača omogućavaju preduzećima da pristupe širokom spektru specijalizovanih dobavljača u bliskoj geografskoj oblasti. Ova koncentracija dobavljača olakšava kompanijama da pronađu dobavljače koji ispunjavaju njihove specifične zahteve, bilo da se radi o određenom proizvodu, komponenti ili proizvodnom procesu.

Evo neki od najvećih klastera i provincije u kojima su smešteni:

 • Klaster elektronike: Smešten prvenstveno u Shenzhen gradu, ovaj klaster je poznat po proizvodnji elektronskih komponenti, uređaja i potrošačke elektronike. Uključuje različite dobavljače koji se bave proizvodnjom pametnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja.
 • Klaster tekstila i odeće: Usredsređen oko gradova kao što su Shanghai i Guangzhou, ovaj klaster je centar za proizvodnju tekstila i odevnih predmeta. Pruža širok spektar materijala i usluga vezanih za tekstil.
 • Klaster mašina i opreme: Smešten u regionima kao što su Zhejiang i Jiangsu, ovaj klaster je specijalizovan za proizvodnju mašina, opreme i industrijskih komponenti.
 • Automobilski klaster: Nalazi se u gradovima kao što su Changchun i Shanghai, ovaj klaster je posvećen proizvodnji automobila, automobilskih delova i komponenti.

Prodaja proizvoda bez magacinskog prostora

Sa porastom e-trgovine, kompanije mogu lako da nabave proizvode iz Kine i prodaju ih globalno preko online tržišta, proširujući svoj doseg i bazu kupaca. Na ovaj način možete imati širok asortiman ponude koji ne zahteva magacinski prostor, što umnogome smanjuje troškove i povećava profit. 

Platforme za e-trgovinu kao što su Alibaba, AliExpress, Amazon, eBay i Shopify postale su glavni igrači u povezivanju trgovaca iz celog sveta sa kineskim dobavljačima. Ove platforme deluju kao posrednici, obezbeđujući pogodno tržište za kompanije da pretražuju, biraju i kupuju proizvode direktno od kineskih proizvođača ili veletrgovaca, rušeći fizičke granice između zemalja.

Mane transporta robe iz Kine

Uprkos svim prednostima koje smo naveli, za kompanije i pojedince je od suštinskog značaja da sprovedu temeljna istraživanja i pozabave se svim potencijalnim izazovima u vezi sa međunarodnom trgovinom kako bi maksimalno iskoristili prednosti transporta robe iz Kine. Evo nekih od uobičajenih nedostataka na koje nailaze trgovci u poslovanju sa dobavljačima iz Kine. 

Duže vreme čekanja na transport robe iz Kine

Prevoz iz Kine u druge zemlje, posebno preko okeanskog tereta, može rezultirati dužim rokovima isporuke u poređenju sa domaćim dobavljačima. Kompanije i trgovci pojedinci trebaju uzeti u obzir ovo tranzitno vreme kada planiraju upravljanje zalihama.

Takođe imajte u vidu eventualno kašnjenja prekookeanskog tereta. Okeanski transport je isplativ način transporta kada se sva roba prenosi odjednom. Međutim, isporuka robe preko teretnih brodova može uključivati duže vreme tranzita u poređenju sa vazdušnim transportom ili drugim bržim metodama. 

U zavisnosti od udaljenosti i specifičnosti rute, okeanske pošiljke iz Kine u različite delove sveta mogu trajati nekoliko nedelja ili čak meseci, stoga uvek proverite vreme transporta sa dobavljačem iz Kine pre nego što poručite.

Da bi odgovorili na izazov dugog vremena isporuke, probajte da:

 1. Uspostavite čvrste odnosa sa pouzdanim špediterima i logističkim provajderima kako bi se pojednostavio proces otpreme.
 2. Diverzifikujte metoda transporta, kao što je korišćenje vazdušnog transporta za vremensko osetljive pošiljke ili pošiljke visoke vrednosti.
 3. Koristite tehnologije za praćenje pošiljki i poboljšanje vidljivosti u lancu snabdevanja, kao što je GPS

Poremećaji lanca snabdevanja 

Poremećaji lanca snabdevanja u Kini mogu biti uzrokovani raznim faktorima, od političkih i ekonomskih događaja do prirodnih katastrofa. Ovi poremećaji mogu značajno uticati na proizvodnju i otpremu robe. Evo detaljnijeg pregleda.

 • Politički događaji i trgovinski sporovi: Promene vladinih politika, trgovinski sporovi ili geopolitičke tenzije mogu dovesti do neizvesnosti i poremećaja u lancu snabdevanja. Na primer, carine uvedene tokom trgovinskih ratova mogu uticati na cenu uvezene robe i izmeniti dinamiku međunarodne trgovine.
 • Ekonomski događaji: Ekonomske fluktuacije, kao što su recesije ili devalvacije valute, mogu uticati na potražnju potrošača, proizvodnju i logističke operacije, uzrokujući poremećaje u lancu snabdevanja.
 • Regulatorne promene: Promene u propisima o uvozu/izvozu, carinskim procedurama ili zahtevima za usklađenost proizvoda mogu dovesti do kašnjenja u isporukama i povećanog administrativnog opterećenja za preduzeća.
 • Prirodne katastrofe: Kina je sklona prirodnim katastrofama kao što su zemljotresi, poplave, tajfuni i suše. Ovi događaji mogu oštetiti infrastrukturu, poremetiti transportne mreže i uticati na proizvodne kapacitete, što dovodi do prekida lanca snabdevanja.

Takođe možete očekivati i poremećaje u lancu snabdevanja za praznike. Na primer, za kinesku Novu godinu cela proizvodnja staje na čitav mesec!

Izazovi u kontroli kvaliteta robe 

Obezbeđivanje doslednog kvaliteta proizvoda od kineskih dobavljača može biti izazov, posebno za trgovce koja nabavljaju od nepoznatih dobavljača. Sprovođenje provera kontrole kvaliteta i uspostavljanje jasnih specifikacija su od suštinskog značaja da bi se izbegli potencijalni problemi kod vaših kupaca. 

Postoje različiti standardi kvaliteta. Kineski proizvodni pejzaž je ogroman i raznolik, sa dobavljačima u rasponu od velikih, već uspostavljenih fabrika do malih, manje regulisanih radionica. Standardi kvaliteta mogu da variraju u velikoj meri među različitim dobavljačima, zbog čega je od suštinskog značaja za trgovca da temeljno istraži i proveri potencijalne partnere.  

Otežana komunikacija jezičkom barijerom 

Engleski možda nije primarni jezik za mnoge kineske dobavljače, posebno manje proizvođače. Kao rezultat toga, može doći do poteškoća u efikasnom prenošenju zahteva proizvoda, specifikacija i drugih važnih detalja.

Pogrešna komunikacija zbog jezičkih barijera može dovesti do nesporazuma i pogrešnih porudžbina. Dakle, jasna komunikacija je neophodna kako bi se osiguralo da obe strane razumeju međusobna očekivanja.

Angažovanje prevodilaca ili tumača koji tečno govore oba jezika može pomoći da se olakša nesmetana komunikacija tokom pregovora i razgovora o ugovoru.

Transport robe iz kine – Zaključak

Da zaključimo – transport robe iz Kine nudi mnoštvo mogućnosti za kompanije i pojedince širom sveta koji žele da trguju na globalnom nivou. Pozicija Kine kao svetske proizvodne sile, u kombinaciji sa njenom isplativošću, raznolikim asortimanom proizvoda i personalizovanim mogućnostima, čini je atraktivnom destinacijom za preduzeća koja traže kvalitetne i pristupačne proizvode.

Prihvatanjem prednosti i ublažavanjem izazova, možete iskoristiti (i unovčiti) ogroman potencijal koji nudi kineski proizvodni pejzaž. 

Na kraju krajeva, uspešan transport robe iz Kine počiva na stubovima prilagodljivosti, komunikacije i stalnog poboljšanja. Kako trgovci nastavljaju da istražuju ovaj dinamični pejzaž, otkriće da dobro promišljen pristup nabavci iz Kine može dovesti do poboljšane ponude proizvoda, zadovoljnih kupaca i održivog rasta na globalnom tržištu.