You are currently viewing 1PL, 2PL, 3PL, 4PL, 5PL – Tipovi transportne logistike
tipovi transportne logistike

1PL, 2PL, 3PL, 4PL, 5PL – Tipovi transportne logistike

Transportna logistika igra vitalnu ulogu u nesmetanom kretanju robe i materijala kroz lanac snabdevanja. Kako preduzeća teže efikasnosti i isplativosti, pojavili su se različiti modeli upravljanja logistikom

U ovom članku ćemo istražiti različite tipove transportne logistike, uključujući 1PL, 2PL, 3PL, 4PL i 5PL, kako bismo vam pomogli da bolje razumete njihove uloge i prednosti.

Tabela sadržaja

 1. Koji modeli transportne logistike postoje?
 2. 1PL (First-Party Logistics) 
 3. 2PL (Second-Party Logistics) 
 4. 3PL (Third-Party Logistics) 
 5. 4PL (Fourth-Party Logistics) 
 6. 5PL (Fifth-Party Logistics) 
 7. Koji model transportne logistike odabrati

Koji modeli transportne logistike postoje?

Najlakši način da razumete pet različitih tipova logističkih usluga je da zapamtite da se, kako broj raste, dodaje još jedna strana u lancu snabdevanja. Evo kratkog uvida u čemu se razlikuje svaki od modela. 

1PL (First-Party Logistics) 

First-Party Logistics, ili 1PL, predstavlja tradicionalni pristup gde kompanije interno rešavaju svoje potrebe za transportom. Ovo uključuje upravljanje sopstvenim voznim parkom, vozačima i skladištima. Iako obezbeđuje direktnu kontrolu nad logističkim operacijama, takođe zahteva značajna ulaganja u infrastrukturu i osoblje.

2PL (Second-Party Logistics) 

Logistika druge strane, uključuje eksterno angažovanje spoljnih dobavljača usluga za specifične transportne zadataka. Drugim rečima, 2PL kompanija ima vlasništvo nad transportnim sredstvima dok distribuira proizvode za svog kupca

Kompanije mogu angažovati prevoznike, špeditere ili druge transportne kompanije koje bi se bavile određenim aspektima svojih logističkih operacija. Ovo im omogućava da iskoriste stručnost i resurse specijalizovanih provajdera, a da ujedno zadrže kontrolu nad celokupnim procesom logistike.

3PL (Third-Party Logistics) 

Kada je u pitanju logistika treće strane, 3PL, kompanije angažuju nezavisne dobavljače koje nude niz logističkih usluga, uključujući transport skladištenje, upravljanje zalihama i isporučivanje porudžbina. 

3PL provajderi deluju kao posrednici između otpremnika i prevoznika upravljajući svim aspektima logistike, od skladištenja do otpreme. Na taj način 3PL provajderi pojednostavljuju logističke procese i smanjuju operativnu složenost za kompanije. 

4PL (Fourth-Party Logistics) 

Fourth-Party Logistics, ili 4PL, predstavlja napredni nivo eksternalizacije logistike. 4PL provajderi su integratori lanca snabdevanja koji preuzimaju upravljanje i optimizaciju celokupnog logističkog procesa. Oni koordiniraju više 3PL provajdera, koristeći svoju stručnost i sposobnosti za stvaranje besprekornog i efikasnog lanca snabdevanja. 

4PL provajderi se fokusiraju na strateško planiranje, optimizaciju mreže, integraciju tehnologije i celokupno upravljanje lancem snabdevanja.

5PL (Fifth-Party Logistics) 

Fifth-Party Logistics, ili 5PL, je koncept u nastajanju u logističkoj industriji. 5PL je sistem u kome organizacija (klijent) predaje sve svoje lance snabdevanja dobavljaču logističkih usluga. Kompanija 5PL se bavi planiranjem, organizacijom i implementacijom logističkih rešenja klijenta. 

Kroz različite procese u lancu snabdevanja, 5PL istovremeno koristi usluge logistike treće strane (3PL) i logistike četvrte strane (4PL), upravljajući svim mrežama u lancu snabdevanja. Štaviše, 5PL kompanije određuju cene i, u nekim slučajevima, ponovo pregovaraju o već utvrđenoj. 

Koji model transportne logistike odabrati?

Određivanje „najboljeg“ modela među 1PL, 2PL, 3PL, 4PL i 5PL zavisi od različitih faktora i specifičnih potreba vašeg poslovanja. Svaki model nudi jedinstvene prednosti koje treba uzeti u razmatranje. Evo kratkog pregleda:

 • 1PL je pogodan za kompanije sa značajnom infrastrukturom, resursima i stručnošću u upravljanju njihovim transportnim potrebama. 
 • 2PL model je koristan kada je potrebna specijalizovana stručnost ili resursi za specifične logističke funkcije, kao što su špedicije ili usluge prevoznika.
 • 3PL model je pogodan za kompanije koje žele da smanje složenost operacija i fokusiraju se na druge poslovne aspekte. 
 • 4PL tip je idealan za kompanije koje traže strateško planiranje, optimizaciju mreže i integraciju tehnologije u svom lancu snabdevanja.
 • 5PL je pogodan za kompanije koje žele da postignu besprekornu saradnju, transparentnost i efikasnost uključivanjem više strana u svoj lanac snabdevanja.

Najbolji model za vaše poslovanje zavisi od faktora kao što su vaša industrija, složenost vašeg lanca snabdevanja, vrstu robe koju prevozite, željeni nivo kontrole, raspoloživi resursi i strateški ciljevi. 

Od suštinskog je značaja da pažljivo procenite svoje zahteve, razmotrite prednosti i izazove svakog modela i procenite koliko je on u skladu sa vašim specifičnim poslovnim ciljevima.

Štaviše, vredi napomenuti da neke kompanije mogu čak usvojiti hibridni pristup, kombinujući elemente više modela kako bi kreirali prilagođeno logističko rešenje koje odgovara njihovim jedinstvenim potrebama.

Završna reč 

Transportna logistika je kritičan aspekt modernog upravljanja lancem snabdevanja. Razumevanje različitih tipova logističkih modela, kao što su 1PL, 2PL, 3PL, 4PL i 5PL, može pomoći kompanijama da donesu informisane odluke u vezi sa svojim logističkim strategijama. 

Bez obzira da li se odlučujete za interno upravljanje, angažovanje specifičnih zadataka na spoljnim izvorima ili prihvatanje sveobuhvatne integracije lanca snabdevanja, svaki model nudi jedinstvene prednosti. Odabirom pravog logističkog pristupa kao kompanija možete poboljšati efikasnost, smanjiti troškove i poboljšati opšte zadovoljstvo kupaca.