You are currently viewing Promene u korišćenju e-vigneta za autobuse od 2024. godine

Promene u korišćenju e-vigneta za autobuse od 2024. godine

U današnje vreme kada logistika predstavlja ključni faktor uspeha u transportnim firmama, važno je biti u toku sa najnovijim promenama i tehnološkim napretkom. Kao lider u rešavanju problema transportnih firmi, e-Box logistic predstavlja logistička napredna softverska i hardverska rešenja koja omogućavaju smanjenje troškova, veću fleksibilnost, stabilnost, optimalno poslovanje i jednostavne procedure.

Da li ste upoznati sa nedavnim promenama u sistemu naplate putarine u Mađarskoj?

Od 01.01.2024. godine je stupio na snagu novi sistem naplate putarine u Mađarskoj (Hu-Go). Ove novine donose značajne promene u načinu obračuna putarine na naplatnim rampama, kategorijama vozila, ali i uvode i novu kategoriju vozila J5. 

Ono što je možda i najznačajnija promena koja će stupiti na snagu od 01.04.2024. godine svakako je prestanak korišćenja e-vignete za autobuse sa maksimalnom dozvoljenom ukupnom masom većom od 3,5 tone. Umesto dosadašnjeg korišćenja e-vigneta, firme koje poseduju ove autobuse biće prinuđene da pređu na sistem korišćenja un dispozitiv OBU, koje upravo e-Box logistic nudi u svojoj ponudi. 

Ukoliko do sada niste imali prilike da čujete za OBU uređaj, u nastavku teksta, objasnićemo vam šta su OBU uređaji, kako se koriste, šta to znači za transportne firme, koji je pravi OBU uređaj za vaše potrebe i gde ih možete nabaviti.

Šta su OBU uređaji?

OBU uređaji (On-Board Unit) su sofisticirani elektronski uređaji koji se montiraju direktno na vozila. Omogućavaju sistemu za naplatu putarine da jasno identifikuje vozilo koje plaća putarinu i elektronski skladišti i obrađuje informacije, bez potrebe da se vozač zaustavlja. E-box Logistic nudi rešenje za naplatu putarine koje je prilagođeno potrebama Vaše kompanije. 

OBU uređaji su dizajnirani da budu jednostavni za instalaciju i korištenje, pružajući logističkim kompanijama brzu integraciju i praktičnost u svakodnevnom radu. Sa ovim uređajima, transportne firme, ali i druge kompanije koje u svom poslovanju imaju logistiku, prevoz robe ili putnika, imaće mogućnost da preciznije prate sve transakcije u vezi sa putarinama, kretanje svojih vozila, smanje čekanje na naplatnim rampama i tako efikasnije upravljaju svojim poslovanjem.

Kako se koriste OBU uređaji?

Postavljanje OBU uređaja na vozilo je brz i jednostavan proces. Nakon što se instalira, uređaj se automatski povezuje sa sistemom za naplatu putarine i počinje da beleži potrebne podatke o vožnji. Korištenje OBU uređaja zahteva minimalno održavanje, a sve transakcije se obavljaju automatski, što značajno olakšava administrativne procese logističkim kompanijama.

Razlika između e-vigneta i OBU uređaja:

  1. E-vignete su digitalne dozvole koje se izdaju putem interneta i vezane su za registracionu tablicu vozila. Nekada su se vignete kupovale na ulazu u zemlju i morale su se fizički postaviti na vozilo, ali danas zahvaljujući digitalizaciji, vignete možete kupiti online.. S druge strane, OBU uređaji su fizički uređaji koji se montiraju na vozilo i omogućavaju automatsku naplatu putarine.
  2. E-vignete su ograničene po vremenskom periodu ili pređenoj udaljenosti, dok OBU uređaji omogućavaju dinamičko plaćanje putarine u realnom vremenu.
  3. OBU uređaji pružaju detaljnije informacije o vožnji i omogućavaju bolje upravljanje logističkim operacijama u poređenju sa e-vinjetama.

Šta ovo znači za transportne firme? 

Kao što smo ranije napomenuli, e-vignete više neće biti važeće za autobuse, te je zaista neophodno preći na korišćenje OBU uređaja.

Svakako, prelazak sa e-vinjeta na OBU uređaje predstavlja korak ka modernizaciji i optimizaciji logističkih operacija transportnih firmi. Ovi uređaji pružaju napredne funkcionalnosti koje omogućavaju veću kontrolu, preciznost i efikasnost u vođenju transportnih operacija, što može rezultirati poboljšanom konkurentnošću i profitabilnošću firmi koje ih koriste.

Kako se odlučiti za pravi OBU uređaj? 

Ukoliko želite da osigurate besprekornu funkcionalnost i pouzdanost, e-Box logistic OBU je uređaj prilagođen potrebama svake transportne firme. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju kako bi vam pomogao pri odlučivanju koje rešenje je najbolje za vaše poslovanje.

Kako uskladiti poslovanje sa novim propisima?

Možda vam se u ovom trenutku čini previše komplikovano, jer morate da se prilagođavate novom sistemu i menjate već ustaljene navike vozača, ali sigurni smo da ćete vrlo brzo uvideti prednosti novog sistema naplate putarina za autobuse kroz Mađarsku. Pogotovu ukoliko se trend nastavi i druge zemlje krenu istim putem, OBU uređaj će postati vaš najbolji prijatelj na putu.

Svesni smo da su promene propisa svakodnevne i da vam je ponekad teško da ispratite sve i prilagodite se, ali zato smo mi tu.

E-Box logistic je vaš partner u rešavanju svih logističkih izazova jer nudimo najnovija i najsavremenija logistička rešenja koja će unaprediti efikasnost i produktivnost vašeg poslovanja. Nemojte čekati da vas promene zateknu nespremne, već nam se obratite i osigurajte siguran put ka uspehu.