Poljoprivreda

GPS tehnologija – Pojam “precizna poljoprivreda” (Precision agriculture ili Precision farming) podrazumeva blagovremeno obavljanje poljoprivrednih radova, visoku produktivnost, smanjen broj operacija i nižu cenu rada, a temelji se na novo razvijenim informacionim mašinskim sistemima programiranog eksploatacionog potencijala, malom broju mašina visoke pouzdanosti i visokim tehnološkim mogućnostima.

Dok je na početku vladalo mišljenje da automatski GPS sistemi služe samo da povećaju komfor i olakšaju rad rukovodioca, sadašnja praksa mnogobrojih korisnika pokazuje da su primenom ove tehnologije precizne poljoprivrede svi na velikom dobitku. Bez obzira koji sistem izaberete, vrhunske performanse postižu se isključivo kvalitetnom kalibracijom prema mašini na kojoj je sistem instaliran.

Poljoprivreda se treba podjednako upoređivati i po ekonomskim i po ekološkim zahtevima. Precizna poljoprivreda obuhvata prostorno upravljanje sredstvima i repromaterijalima poljoprivredne proizvodnje u cilju povećanja profita, prinosa i kvaliteta proizvoda. Primenjuje se sofisticirana oprema koja se ugrađuje u poljoprivredne mašine prilikom obrade zemljišta. GPS-om se precizno određuje mesto gde se trenutno nalazi poljoprivredna mašina. Prikupljene informacije služe za određivanje položaja, kako bi se prilikom setve, raspodele đubriva ili aplikacije zaštitnih sredstava znalo kolika je potreba repromaterijala na tačno određenom mestu, a ne u proseku za celu površinu kako se sada određuje (preciznost).

Potrebna vam je logistička podrška za poljoprivredni sektor?